DE | EN | RU | BGFacebook Google Plus LinkedIn XING

Изпит по медицински немски за чуждестранните лекари в Германия


09.12.2014

Чуждестранните лекари да могат да докажат познания по общ немски език най-малко на ниво B2 и професионални езикови компетенции най-малко на ниво C1, това решение бе взето на  87. Конференция на здравните министри на Германия, която се проведе в Хамбург в края на юни 2014. Макар решението да не е правно обвързващо, повечето провинции предвиждат допълнителен изпит по медицински немски език за чуждестранните лекари.

 

В провинция Райнланд-Пфалц лекарската камара провежда такива тестове  от 2012 г.  Към май 2014 г. 360 чуждестранни лекари са се явили, 40% от тях не успяват да издържат теста, посочват от Камарата. От началото на годината такива изпити ще се въведат и в Северен Рейн-Вестфалия. 

 

87. Конференция на министрите на здравеопазването се опита да зададе механизми за уеднаквяване на изпитната процедура във всички провинции  – по отношение на съдържание и от формална гледна точка.

По решение на здравните министри един такъв тест трябва да се състои от три части, какъвто е моделът на изпитите в Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия:

  • Симулация на разговор между кандидата и пациент – 20 мин.
  • Изготвяне на медицинска експертиза (писмено) – 20 мин.
  • Разговор лекар-лекар, за да се докаже, че кандидатът е в състояние да навлиза в подробности при съвместна работа с колеги – 20 мин.

  

В опита да се стандартизират езиковите тестове и да се гарантира взаимното признаване в отделните федерални провинции засега все пак се оставя възможност на отделните провинции да определят сами и други "подходящи" доказателства за владеене на специализиран немски език.

 

Решението на министрите засяга и други академични здравните професии, като напр. стоматолози и фармацевти. За психотерапевтите и детските психотерапевти изискванията са още по-високи. Те ще трябва да докажат специализирани езикови компетенции за ниво С2, посочват министрите. 

 

Повече за новите изисквания може да намерите тук.